Dag 10 : Kanazawa verkennen

10 oktober 2024 - Kanazawa, Japan

Na een vroeg ontbijt stonden we al om 9 u buiten om een wandeling te starten om Kanazawa te verkennen. Eerst op weg naar de Omicho markt, dit is sinds de Edo-periode (1603-1868) de grootste markt voor verse levensmiddelen in Kanazawa. Tegenwoordig is het een druk en kleurrijk netwerk van overdekte straten met ongeveer 200 winkels en kraampjes. Hoewel de meeste winkels gespecialiseerd zijn in de uitstekende lokale zeevruchten en producten, kan je er ook bloemen, kleding, keukengerei en meer vinden.

IMG_5498IMG_5497

Daarna op weg naar Kazuemachi chaya Geisha district met doolhofachtige straten en traditionele gebouwen gelegen langs de rivier. Kazuemachi is een van de traditionele "teahouse" entertainment districten van Kanazawa waar geiko (de lokale naam voor geisha) exclusieve clientèle vermaakt met muziek, dans en spelletjes. Dit teahouse district werd opgericht in het vroege Meiji tijdperk (1868-1912).

De befaamde Chaya woningen hier worden gekenmerkt door een mooi rooster welke zich aan de buitenzijde van de eerste verdieping bevindt.

De historische stijl van dit district behoort tot het cultureel erfgoed van Japan en hier hebben we een zo een chaya geisha huis bezocht waarin er verschillende kamers bedekt met tatami matten ( schoenen uit !) met functies zoals wachtkamer voor klanten, dressingroom waar de geisha zich opmaakte en kleedde, performance kamer waar ze muziek maakte en danste, thee ceremonie ruimte etc…. Indrukwekkend!

IMG_5540IMG_5549IMG_5561IMG_5557

Richting het Kawazawa Castle park want hier vinden we het imposante Kanazawa Castle. Het kasteel was jarenlang vanaf 1583 het politieke centrum van Kaga Han welke werd aangezien als het rijkste Daimyo domein in de Edo periode.

Het kasteel werd nagenoeg volledig met de grond gelijk gemaakt in het jaar 1881, alleen de zogenaamde Ishigawa-mon (de poort) bleef behouden, maar is in haar oorspronkelijke staat gerestaureerd. Geweldige architectuur hoe ze in de storehouse de gebintes laten zien

IMG_5607IMG_5596

Van hieruit richting Kenrokuen Garden : Eén van de meest imponerende plaatsen van Kanazawa. De traditionele landschapstuin Kenrokuen werd in 1676 aangelegd in opdracht van kasteelheer Tsunanori. Het was echter de dertiende kasteelheer Noriyasu die de tuin vervolmaakte tot hoe ze er vandaag de dag uitziet. Het indrukwekkende gebied bestrijkt een oppervlakte van 10 hectare en bevat diverse pronkstukken. Echt super mooi 🤩 en dat zagen ook de vele toeristen die hier absoluut de mooiste Instagram foto’s wilden maken.

IMG_5619IMG_5622IMG_5616IMG_3688

Hier zagen we ook de Oyama-jinja shrine ter ere van Maeda Toshiie, de grondlegger van het Kaga Domein en diens vrouw Matsu. Ik heb dus ook even de plichtplegingen gedaan en een gebedje gedaan! Zie video !

Hierna opzoek naar iets te eten. We komen in de buurt van de City Hall ( stadhuis) en zagen nergens iets dat op een restaurantje leek, dus vraagt Jos aan een politieagent of wachter waar we iets kunnen eten. Die brave man wijst ons de weg via de informatie Center in het stadhuis. Daar brengt een over-vriendelijke mevrouw ons in moeizaam Engels naar de kelderverdieping waar de bedrijfs kantine was gevestigd. Daar toonde ze wat we konden bestellen via een ticketautomaat( alles in Japans duh) en waar we met ons ticketje eten konden ophalen ! Lekker en super goedkoop bijna 8 euro voor ons 2 !

IMG_5629IMG_5625

Na de lunch terug op weg en daar in  de buurt vinden we het 21st Century Museum of Contemporary Art : een vooruitstrevend museum met moderne kunst. Met ingangen die de hele omtrek van het ronde hoofdgebouw bedekken, roept dit de missie op om "een museum te zijn dat openstaat voor de wereld". De buitenexposities en omliggende gazons zorgen ervoor dat het museumterrein aanvoelt als een familiepark. Interactiviteit is de sleutel tot de museumervaring, wat wordt geïllustreerd door kunstinstallaties die doelbewust ook dienstdoen als klimrekken.

Prachtige stukken gezien en hier ook nog een landgenoot ontmoet: Jan Fabre zijn creatie : de man de de wolken meet !

IMG_5639IMG_5642IMG_3694

Nog even door het samoerai district gewandeld met stop in een typische koffieshop ( café de Flore)voor een ijskoffie en wafel.

IMG_3704

Daarna naar het samoerai shiryokan museum. Het museum heeft ongeveer 9.000 historische materialen bewaard en tentoongesteld, waaronder ongeveer 6.000 oude documenten, wapens, kalligrafie en schilderijen die zorgvuldig zijn bewaard door opeenvolgende heren van de familie.

IMG_5649IMG_5650IMG_5646IMG_5648

En daarna nog het Shinise Memorial Hall, het instituut dat de Nakaya Chinese Pharmacy restaureerde, die in 1579 werd opgericht. Dit is een goed voorbeeld van een traditionele koopmanswinkel tijdens de Edo-periode. Op de 1ste verdieping vooral oude medicinale brouwsels, de 2de verdieping dient als etalage voor traditioneel handwerk en cadeaus speciaal gemaakt voor huwelijken.

IMG_5676IMG_5652IMG_5656IMG_5660

Hierna terug naar hotel voor wat rust aan onze meegewandelde voeten en spieren.

Als diner een snelle set-menu, dan bed in .